1szazalek button

Kövess minket a Facebookon!

Hírek

RÁK ELLENI KÜZDELEM AZ EU-BAN – ÚJ TERVEK

FaceBook

Az Európai Bizottság február 3-án előterjesztette a rák elleni küzdelemre irányuló európai tervet, amely az Ursula von der Leyen vezette Bizottság egyik fő egészségügyi prioritása, és az erős európai egészségügyi unió egyik kulcsfontosságú pillére. Összesen 4 milliárd eurót különítettek el a rák elleni küzdelemre.
Tekintettel az új technológiákra, a kutatásra és innovációra az európai rákellenes terv új uniós megközelítést határoz meg a daganatos betegségek megelőzése és kezelése, valamint a betegek ellátása terén. A betegség minden aspektusára kiterjed majd, a megelőzéstől kezdve a rákos betegek és a túlélők életminőségéig, azokra az intézkedésekre összpontosítva, amelyeknél az EU a legnagyobb hozzáadott értéket tudja nyújtani.
Az európai rákellenes tervet számos szakpolitikai területet átfogó intézkedések támogatják majd, a foglalkoztatás-, oktatás- és szociálpolitikától, valamint az esélyegyenlőségi politikától kezdve a marketingen, a mezőgazdaságpolitikán, az energiapolitikán, a környezetvédelmi és az éghajlat-politikán át a közlekedés-, kohéziós és adópolitikáig.
A rákellenes terv négy fő cselekvési terület köré szerveződik:
- Megelőzés (kokázati tényezők kezelésére irányuló intézkedések; „egészséges életmód mindenkinek” kampány; HPV oltottság);
- a rák korai felismerése (minőség és a diagnosztika javítása; az EU által támogatott rákszűrési program kerül előterjesztésre);
- diagnózis és kezelés (a daganatos megbetegedéssel kapcsolatos integráltabb és átfogóbb ellátás; komplex nemzeti rákközpontok elérése; „rákdiagnosztika és kezelés mindenki számára” címmel új kezdeményezés);
- a rákos betegek és a túlélők életminőségének javítása („a rákbetegek életének javítására irányuló kezdeményezés”, amely a nyomon követésre fog összpontosítani)
„A daganatos gyermekek segítésére irányuló kezdeményezés” révén különös figyelmet fordítanak majd a gyermekekre annak biztosítása érdekében, hogy gyors és optimális korai felismerést, diagnózist, kezelést és gondozást lehessen biztosítani számukra.
A tervek szerint mindemellett az új technológiák, a kutatás és az innováció támogatása érdekében új Rákkutatási Tudásközpontot hoznak létre.
Létrejön egy, a daganatos megbetegedések gyógyításához kapcsolódó, átfogó képalkotásra vonatkozó európai kezdeményezés, amely támogatni fogja a személyre szabott orvoslás és az innovatív megoldások javítását szolgáló új, számítógéppel támogatott eszközök kifejlesztését.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy